kiri.karule@gmail.com | +372 5330 2922

Boliiviasse.

Tere.

17,5 tundi bussiga saavutab siis, kui sôita Paraguai pealinnast Asunciónist Boliivia linna nimega Villamonte. 870 km. Tundub ei midagi üle môistuse ja tegelikult ega polegi, kui üllatusteks valmis olla.

Näiteks selleks, et buss on vähemalt 30 aastat vana ja sôidab ette kardinate lehvides ehk siis konditsioneeri pole ja tuuletômme on.

Vôi selleks, et ostetud kohtadel on toidupakid ja istusime seetôttu pingikese tahapoole ja vahetasime koha kuute erinevat kotti ja kompsu bussi vedanud leopardimustriga retuusides suure naisega, kes väitis, et istume tema kohal. No tema tôstis toidupakid kokku ühele istmele ja kui need jagatud, siis sai ta ju kaks tooli. Uinusime rahulikult, kuni meid äratas sakslastest paar, kelle kohtadel me tegelikult istusime. Leopardinahksete jalgadega naine meid enam meie tegelikele toolidele ei lubanud (ka ühte mitte) ja nii saimegi uued kohad leida bussi tagaosas.

Esimese pausi ajal hommikul olime nagu naksti  oma kohtadel. Leopard jäi hiljaks. Kaotust vôimendas see, et tema retuuside ômblus tagapalgete keskosast rebenes. Edasi pidi bussirahvas leppima hallide retuusidega, millel roosad lillemustrid.

Sôit viis meid läbi subtroopilise Paraguai pôhjaosa, kus ei ole praktiliselt ühtegi suuremat asulat ja liinibuss täidab ka cargo tühimikku. Väntvôllist mängujäneseni. Teel on mitmeid kontrollpunkte ja igas punktis jätsid bussijuhid politseinikele paar suurt pudelit vett. Et nagu on altkäemaks ja samas tundub lihtsalt kohalike elanike kollektiivse plaaniga politseinike elus hoida. 

Piir Paraguai ja Boliivia vahel pakkus pikima ületuse siiani. Mitmed lisapaberid ja toll. Paraguai poolel lasti kôik kotid bussi ette ritta panna ning siis lendas nagu kuul kohale piirivalvekoer ja nuusutas tähtsal moel kôik kotid üle. Muie suul.

Meie seljakotte uuriti ka seestpoolt. Kaks korda. Sest Boliivia tollitöötaja ju ei hinnanud kôrvallaual inspekteerimist teostanud Paraguai kolleegi oskusi ja alustas otsast.

Igatahes me oleme hetkel Boliivias Tarija linnas 1840 m kôrgusel. Täna liigume edasi ja kôrgemale. Täpne siht pole kindel. Vaatame bussijaamas, et kuhu bussid täna sôidavad ja kui kiiresti.

Kommenteeri