kiri.karule@gmail.com | +372 5330 2922

10.veebruar. Rwanda palmid enam ei na”lgi

Singida nimelises linnakeses saime teada, et buss, mis meid otse Rwanda pealinna viima pidi, on pidi, la”ks katki. Kohe pakuti va”lja uus skeem, mis pidi meid viima linna nimega Kahama ning sealt pidime saama edasi selle bussiga, mis algselt plaanis oli. Kahamasse j6udsimegi, kuid bussidiil muutus taas ning ja”ime o”o”ks kohalikku hostelis.

Varahommikul s6itsime edasi ning 24 km enne piiri muutus diil taas – buss ja”i seisma ning meile o”eldi, et edasi piirile saame autodega. Ja ootasidki kaks universaali tee a”a”res ning bussijuhi ka”est ra”ndas osa raha autojuhtide ka”tte. Surusime suured kottid pagasnikusse ning siis selgus, et rahvast on rohkem. Pidime 4 inimest tahaistmele panema ning meie Kaikoga istusime ette juhi k6rvale. Teises masinas istusid yks sakslane ja yks shveitslanna aga pagasnikus koos kottidega. Vahetult enne s6itmahakkamist istus meie autosse juhiga samale istmele veel yks must mees ehk siis me olime esiistmel neljakesi. Kaiko, kes oli juhiga koos keskmiste hulgas, tegi ka”iguvahetuste ajal imelikku na”gu.

Piiril olid mingid asjapulgad kogu aeg la”heduses ja seletasid, et kohe 20 minuti pa”rast tuleb buss, mis meid Rwanda pealinna Kigalisse viib. Tuligi. Et me aga ei olnud n6us kottide eest eraldi istmetasu maksma, siis v6tsime konduktori n6udmisel ja kohtade nappusel kotid sylle. Ei olnud mugav. Endro leiutas systeemi, kuidas tema syles olev kott toetus matkakeppidele ning tema ylesandeks ja”i ainult tasakaalu hoidmine.

Kigalis leidsime o”o”maja St Pauli hostelis. Nii 5 USD na”gu.

Rwanda ise on palju puhtam ning paremal ja”rjel, kui Tansaania. Korruptsioon on samuti v6rreldes naabritega madal. Inimesed on ha”sti r66msad ja p6hilist taksoteenust pakuvad mootorratturid. Hyppa juhi selja taha, pane kiiver pa”he ning minek.

Mina olen ja”lle rahul.

Ta”na liigume edasi k6rgeima tipu suunas ja tegeleme asjaajamistega.

Veel – meie telefonid siin riigis ei to”o”ta. Seega v6tke meiega yhendust pigem meilitsi.

Kommenteeri