kiri.karule@gmail.com | +372 5330 2922

Headele Venemaa teedele järgnesid kehvad Norra omad. Murmanskist Mehamn`i.

Tere.
See vaid veidi üle saja aasta vanune linn nimega Murmansk on täitsa Venemaa linna moodi – kõik, mis on teinud loodus, on imeilus. Ning sinna ilu sisse on tehtud mõned väga uhkelt koledad tehased ja hunnik kolemaju, kus saab elada loodetavasti vähemkoledat elu.
Lühidalt ei näinud me mingit põhjust sinna kauemaks jääda.
Võtsime suuna Norrale. 209 km Murmanskist Borisoglebski piiripunktini on paljuski selline sõjaväge täis ala. Kontrollpunktid ja sõjaväe konvoid. Me ei saanud aru, et sellesse tsooni sisenedes ei tohi ka peatuseid teha ning seetõttu võtsime rahulikult kütust ja keerasime sisse ühte linna, kus käisime poes ja ühel hetkel jäi taga sõitev Saab lihtsalt pildistamiseks seisma. Mõni km eemal oli taas kontrollpunkt ja seal siis saime aru, et peatuda ei tohi üldse. No vähemalt me ei öelnud neile, et teine auto jäi seisma, et pildistada. Siis oleks vist veits sitasti olnud.
Venemaa piiril olev tollitöötaja oli kõige sümpaatsem Venemaa piiril askeldav inimene, keda ma oma umbes 30 Venemaa piiri ületamise jooksul olen näinud. Rahulik ja sõbralik. Samas tähelepanelik. Ma ei jätnud seda talle ka ütlemata ja tema reaktsioon oli taaskord sümpaatne ning mitte ülepaisutatud.
Norra poolel võeti meie suured kotid ikkagi läbivalgustamisele pärast seda, kui me päris täpselt ei osanud öelda, kui palju meil alkoholi kaasas on. Mahtusime piiridesse ära ja saimegi Norrasse. Tee läks alguses tõepoolest kehvemaks, kui Venemaal. Aga vaated ilusamaks. Esimesed põhjapõdrad. Esimesed fjordid.
Erkiga oli endiselt kaks võimalust – ta kas magas või oli roolis.
Terje pildistas ja postitas. Pildistas rohkem.
Kata naeratas kenasti. Ka neile, kes seda ei väärinud.
Mikk ei öelnud kordagi otse välja, et kui ta kohe süüa ei saa, siis saab keegi lõuga. Aga tema kehakeel lausa karjus seda meile näkku.
Kalle käitus normaalselt. Mis iseenesest oli ebanormaalne.
Õhtul jõudsime Mandri-Euroopa kõige põhjapoolsemasse linna nimega Mehamn. Linnakese (elanike arv nimelt 779) nimi tähendab Kesksadamat mingis vanapõhja keeles.
Me teadsime, et rada Nordkinni poolsaare tippu ehk siis Mandri-Euroopa kõige põhjapoolseimasse punkti algab Mehamni lennujaama juurest. Sõitsime sinna, leidsime telkimispaiga üsna lennuraja lähedal ning siis vaatasime virmalisi, mis nagu tellitult kohe kohal olid.
Paljudele meie hulgast elu esimesed virmalised.

Kommenteeri