kiri.karule@gmail.com | +372 5330 2922

FanSiPan vol 2

Muidugi sain ma 5 tundi magada ka. 

Selles on mingi võlu, et kui lepid midagi kokku vietnamlasega, siis antakse teada, et mingi mees tuleb 5 minuti pärast rolleriga ja viib su sinna, kus saab passist koopia teha politsei jaoks ja siis annad tema kätte 2,25 miljonit kohalikku raha ja siis lahkud teadmisega, et kõik on korras ja homme kell 6 hommikul pead samas kohas tagasi olema, sest siis tuleb roller ja võtab su peale.

Ja oledki. Ja tulebki. Hoopis üks teine mees, kuid ikka rolleriga ja küsib, et kas sina oled see, kes Fansipani otsa ronib? 

Kiiver pähe ja ratta selga. 15 km. Päike tõuseb ja lapsed lähevad rõõmsalt mööda teeääri kooli poole.

6:36 rajale. 1900 m kõrgust. Giidi nimi on Cho. 22 aastat õlul. Köhib ja liigub alguses väga kiiresti.

Rada on silmale ilus ja samas tüütu, sest nad on teinud jube palju astmeid, mis laskudes tõenäoliselt põlvi painama hakkavad. Aga ilus.

2200 peal on üks laager. 2800 peal baaslaager. Seal sööme hinnas sisalduvat toitu ja ajan juttu saksa paariga, kes meile järele on jõudnud. Omlett, sai, tomat, juust ja õun.

Edasi liigume enam-vähem sakslaste tempos. Päris raske on viimane jupp. Kõrvades on lakkamatu stereo südamelöökidest.

Umbes 10 minutit enne tippu jõuame treppidele, kus kõnnivad ka need, kes tulnud üles kaabliteed pidi. Pigem tuhanded, kui sajad inimesed. Täiesti masendav. Trügivad, lärmavad ja pildistavad lakkamatult. Ja tipus käivad suured ehitustööd. Varsti pole seal üleval looduse loomingut enam üldse näha. Ainult hooned, teed, betoon, metall, mingi vaese mehe marmor ja klaas.

Kes iganes neid otsuseid vastu võtab, et mida sinna tippu ehitatakse – mine õige perse. Võimalikult kiiresti. Kellele seda vaja on?

3143 meetrit. Minu 70-s riik, mille kõrgeimasse punkti jõudnud olen. Ülestulek võttis koos lõunaga 5 ja pool tundi.

Lahkun tipust 10 minutit hiljem.

Alla minnes hakkabki parem põlv tunda andma. Väga hulluks õnneks ei lähe ja 4 tundi peale laskuma hakkamist oleme rolleri juures tagasi. 

Medal pandi kaela ja nimeline sertifikaat anti näppu.

Rõõmus küll, kuid väikeste mööndustega.

 

Kommenteeri