kiri.karule@gmail.com | +372 5330 2922

Jefreitoriga Kaliningradis. Osa I

Sõit Kaliningradi tuli väga loogilistel põhjustel – septembri matkaks tehtud Venemaa viisa oli kahekordne ja kestis 24. novembrini. Ja meenus, et Kaliningradis käisin viimati aastal 1982 ja siis olin ma parajasti Leonid Iljitši surmast nii löödud, et ei mäleta kangelaslinnast halligi. Nendest põhjustest piisas.

Sõit toimus Discoga. Disco on minu auto.

Kaasa tuli üks mees – minu kursavend Margus Jürisson. Põhjus temal kaasatulekuks oli see, et 25 aastat tagasi lõppes tal Kaliningradi oblastis Gvardeiski linnas kaheaastane teenistus Nõukogude Armee raketiväelasena.

Jefreitor Jürissoni kaasakutsumise mõte oli põnev, sest tegemist on minu tutvusringkonna vaieldamatult suurima pessimistiga ja pessimism reisil ei kõla just hästi. Eriti kahekesi reisides. Samas on ta mind päris palju aidanud just tänu sellele, et on paljude minu mõtete peale pead vangutanud ja öelnud, et see ei tule välja või nõuab jube palju pappi või ma suren enne ära, kui see toimima hakkab jne. Selle tulemusel on mõni asi tehtud saanud oluliselt varem, kui ma iialgi arvanud oleks, jefreitorist rääkimata.

Sõit kulges minnes liinil Tallinn – Pärnu – Riia – Jelgava – Šiauliai – Sovetsk – Gvardeisk – Kaliningrad. Jürissonil pole lube ja nii ma siis sõitsin kogu tee. Vahejuhtumeid ei olnud. Alles Vene piiril (Sovetsk, kuhu jõudsime Tallinnast u. 8 tunniga) tuli oodata üle kolme tunni Leedu ja Venemaa vahelise jõe kohal sillal. Jalutasin seal koorra piki autosid edasi ja sain kontakti valvuriga, kes Vene piirivalvuritele omase irooniaga küsis, et kuidas ta saab mind aidata ja kas ma näen kedagi veel siin sillal jalutamas ja kas see, et ma ei näe ei vii mind mõttele, et äkki see on keelatud ning äkki ma väga tahan administratiivtrahvi saada? Ma ei tahtnud.

Teedel polnud viga. Sõitsime edasi Gvardeiskisse, kuhu jõudsime umbes nelja ajal hommikul. Jefreitor näitas keskväljakut, mis oli ilusti Euroopalikult üles vuntsitud ja Leningi ära viidud. Ja oma sõjaväeosa väravaid. Siis sõitsime mööda täiesti korralikku kiirteed Kaliningradi ja pärast suunaküsimist tülpinud politseinikelt keerasime ennast varahommikul põhku hotellis “Moskva” Rahu tänaval.

Jätkub…

 

Kommenteeri