kiri.karule@gmail.com | +372 5330 2922

S6it Venemaale

Tere.

L6petasin 7.septembri o”o”sel kell 00:30 to”o” ja istusin oma Disco (Land Rover Discovery) pardale. Tunnike hiljem olin Haapsalus ja v6tsin peale Andero. Kell 3 sai Sauelt ka Holmberg kaasa haaratud ning peale minu asjade pealelaadimist Tallinnas v6tsime viimase liikmena masinasse Mikko kusagilt Saustist ja sisestasime gepsu Mineraln6je Vody. Geps ytles, et umbes 2800 km ja 33 tundi veel s6ita. Meie nii optimistlikud ei olnud. Tegime ka va”ikese haagi, et mitte Ukrainale liiga la”hedal asuvast Rostovist la”bi s6ita. Valisime suuna Moskva-Tambov-Volgograd.

Koidula piiripunktis la”ks Eesti poolel libedalt. Vene poolel kuulsime meie pagasit na”hes ohkeid ning kuigi varem on ohked viinud selleni, et keegi ei viitsi kontrollima hakata, siis seekord viitsiti. Ja ikka p6hjalikult. K6ik kotid v6tsime va”lja ja enamik neist valgustati la”bi. Kysiti kysimusi. Vastasime. Kysiti veel. Meessoost piirilukk elavnes ma”rgatavalt, kui paari pudelit viina na”gi. Teeskles kylmatunnet, kuid Holmbergi, kellele na”itema”ng suunatud oli, ei huvitanud.

Saime tulema.

Pihkva ja”rve taga asuv Venemaa on pa”ris sarnane Eestile. Kui vaadata looduse loodut. Inimeste loodu on koledam. Nii teed, majad kui ka va”rvivalik. Looduse ainus erinevus oli selles, et karuputked palistasid m6lemat teea”a”rt. Ja ymbritsesid ka avalikku telefoniputkat teeristikesel.

S6itsime suht usinasti, kuid Moskva la”histel kaotasime paar tunnikest, sest oli pyhapa”eva 6htu ja k6ik s6itsid daatshadest linna tagasi. Lisaks muidugi ehitused teedel ja avariid. Vahepeal s6itsime nagu venelased teepervel neljandas reas ehk siis teises mitteametlikus lisareas.

Volgogradi nimi on symboolne. Kohalikud armastavad ikkagi vahepealset nime Stalingrad ja kogu linn on viisnurkasid ja punaseid lippe ta”is. Pa”ris kole. Lisaks s6idavad enamus autodest Georgi lindiga varustatult ja raadiost tuleb laule, mille s6num on umbes selline:

“Kui la”hen tagasi oma koju Siberis,

siis esimese pitsi t6stan s6prade terviseks,

kellega koos v6itlesime vapralt selle eest,

et Krimm ja”a”ks alatiseks Venemaale.”

No mis sa oskad kosta. Haige va”rk.

Kommenteeri