kiri.karule@gmail.com | +372 5330 2922

Burundi, Rwanda ja Tansaania. Kokkuvõtlikult

Burundi kuulub maailma viie vaeseima riigi hulka. See paistab silma kõigepealt läbi meeleheite, millega asju tehakse. Müüakse meeleheitlikult, otsitakse meeleheitlikult ja vaadatakse sulle otsa meeleheitlikult. Ning pilt on kontrastne – kõik, mis loodus sellele riigile andnud on, on imeilus. Ning kõik inimeste poolt tehtu on kas kole, masendav või vähemalt igav.  

Ametnikud on rahaga mõjutatavad ja naised on paljudes peredes väärkoheldud.

Kuid ikkagi on loodus imeilus.

Rwandat mäletavad kõik tänu 1994 toimunud genotsiidile. Nüüd on hutud ehk 84% riigi elanikest sõlminud tutsidega (ehk 15%-ga elanikest) vaherahu. Inimesed on rõõmsad, viisa saab imelihtsalt ja maa on kaunis. Rwanda edeneb päris hästi ning suure tõuke selleks annab edukas võitlus korruptsiooniga. Seda on näha ja tunda.

Rwandas ei kasutata kilekotte. Poes on ka ainult paberkotid.

Tansaania on suur. Kõige rohkem jäävad meelde lamavad politseinikud teedel ja põleva plastmassi ning kile lõhn. Ja see, kuidas mustanahalised moslemid ei tundu nagu päris moslemid, sest nad on lohakamad ja kehakeeles ning näoilmetes puudub samaaegne väärikus, alandlikkus ja uhkus, millega vähemalt mina moslemeid väga otseselt seostan.

Kõigis kolmes riigis on rohelisem, kui ma iial arvanud oleksin.

Köök on eurooplasele üsna mõistetav (riis, kartul, kana, veis), kuid salatid ja juurviljadest tehtud supid on uskumatult palju paremad, kui oodata oskaks. Sest kõik on lihtsalt nii värske ja päikest on ju nii palju.

Kui võtate reisile USA dollareid kaasa, siis veenduge, et need EI OLEKS valmistatud enne aastat 2000. Sest siis on vahetuskurss madalam. Ning kui võimalik, siis võtke kaasa suuremaid rahatähti (50-sed ja 100-sed). Sest väikestel kupüüridel on vahetuskurss madalam. Ärge küsige, sest ma ei tea, miks. Euro töötab väga hästi.

Ja loomulikult oled sa valge inimesena tähelepanu keskpunktis. Turistidest küllastunud kohtades on see tüütu, sest kõik pakuvad midagi. Väikestes kohtades veidi kummastav, sest nad lihtsalt tulevad kokku ja vaatavad sind poole meetri kauguselt. Ja ei tüdine.

Kommenteeri