kiri.karule@gmail.com | +372 5330 2922

14. veebruar. Rwanda ja vihmasajud

No ei ole aega korraga ronida ja netis olla. Vabandan.

Asjad kulgesid plaanitult. Ehmatasime Vulkaanide Pargi giide sellega, et tahtsime oma kola ise tipulaagrisse tassida ning tugeval pealeka”imisel olime n6us v6tma ainult yhe kandja, kes tassis yles umbes 15 kilo vett.

Meie kuuikuga liitus kolmene seltskond Belgiast – umbes 50-aastane mees oma ta”iseas poja ja teismelise tytrega. Lisaks siis m6ned kandjad, kaks giidi ja umbes kymmekond automaatidega relvastatud s6durit. Miks? Sest siin on nii kombeks, asume s6braliku Kongo “Demokraatliku” Vabariigi piiri la”hedal ning pargi juhtkond ei taha riske v6tta.

3800 meetri peale laagrisse viib tee la”bi v6lumetsa. Ilma liialdamata. Et praegu sajab iga pa”ev peale l6unat vihma, siis on kitsas ja suhteliselt ja”rsk rada mudane, kuid k6ik ymbritsev ja”llegi lopsakas ja imeline. Puude peal kasvavad igasugused muud taimed ja igal pool ripub midagi.

Kuigi pilti ei tohtinud teha, siis joppas meil nii, et na”gime ka ma”gi gorillasid. Kaks suuremat s6id madalamal ja yks pisike oli va”ikese puu ladvas.

Enne tipupa”eva ytles meie giid, et meie tempo on suhteliselt aeglane ja et kui tavaliselt minnakse tippu 3-3,5 tunniga, siis meie peame arvestama 4-4,5 tunniga. Ytlesin talle, et tipupa”eval ei ole meil suuri kotte magamis- ja so”o”gitegemisvarustusega, kuid ta ei tahtnud mind eriti kuulata. Olgu siis.

Tippu j6udsime 2,5 tunniga yhes6naga. Giid vaatas meid suurte silmadega ja ytles, et avaldasime talle muljet. Me ei saanud samaga vastata. Eriti pa”rast seda, kui me umbes 4400 meetri peal kysisime, et kui k6rgel hetkel oleme ja saime vastuseks, et 5000 meetri k6rgusel. Kuigi Mt. Karisimbi k6rgus on yldse ainult veidi yle 4500 meetri 🙂

Tipus oli paar maja ja yks suur mast. Maju vist eriti ei kasutata. Vaadet ei olnud, kuid t6usu kohta pean kyll ytlema, et see on minu yks ilusamaid ja erilisemaid tipuradu la”bi aegade. Soovitan k6igile soojalt.

Alla tulles saime vihma kaela ning kaks ja”rgmist pa”eva Rwandas kulus kuivatamisele ning Burundi riigi poole liikumisele.

Kommenteeri